Taybah

Taybah
Ilmu Itu Cahaya...

Tuesday, August 26, 2014

Membina Negara - Kebebasan Bersuara

Islam adalah negara dan tanah air. Kita masih ingat bagaimana Nabi Muhammad SAW memulakan negara Islam madinah dengan perlembagaan bertulis Madinah. Baginda meletakkan kepentingan negara dan rakyat secara umum sebagai kepentingan bersama. Tiada istilah bangsa dan agama yang istimewa dalam perlembagaan. Bermakna semua diberikan hak sama rata, selagi mereka menghormati perlembagaan dan hak sesama dengan baik.
Jika kita berada dalam sebuah negara yang mempunyai penduduk bukan Islam, agama mereka ialah hak mereka. Budaya dan cara hidup mereka yang tidak melampau dan melanggar perlembagaan adalah hak mereka. Ini disebutkan secara jelas dalam perlembagaan Madinah. Perlembagaan bertulis pertama di dunia.

Adakah Nabi bermaksud meletakkan agama Islam setaraf dengan agama lain? Tidak sama sekali. Sebaliknya, hak manusia perlu dihormati, begitu juga dengan hak Allah, paling perlu dipenuhi. Namun di manakah batas kebebasan mengamalkan cara hidup dan agama masing-masing?


KEBEBASAN BERSUARA

Kebebasan bersuara adalah rukun bagi sebuah negara demokrasi. Ianya juga adalah perkara yang dijamin oleh Islam. Namun, Islam mengenengahkan konsep "Tanggungjawab" bersuara. Bersuara perlu dilihat sebagai suatu amanah dan tanggungjawab kenegaraan. Jika bersuara adalah amanah dan tanggungjawab, maka "mendengar" juga perlu menjadi amanah dan tanggungjawab rakyat mahupun pemimpin.

Inilah gambaran ideal sebauh negara yang berkebajikan. Setiap rakyat, malah setiap makhluk di dalam sesebuah negara yang berkebajikan, dijamin dan dipelihara hak-haknya masing-masing.

Lalu, apa garis panduan yang perlu ada untuk memastikan tiada yang melampaui batasan, (tidak menunaikan tanggungjawab bersuara dengan baik)?

Jika semua manusia mampu menahan diri daripada menyebarkan berita yang tidak sahih, membaca dengan hati yang lapang dan terbuka, kritis dalam menilai sesuatu isu, barulah impian untuk melihat sebuah negara yang berkebajikan akan terhasil.

Malangnya, kita masih mengamalkan sikap prejudis dan sering menyalah-gunakan ruang kebebasan bersuara. Kita menganggap persepsi, sangkaan, dan syak adalah sesuatu yang boleh dipercayai. Sedangkan, sesuatu berita perlu terlebih dahulu dibuktikan. Di sinilah indahnya kalam hukamak, berdiam diri lebih baik daripada berkata yang sia-sia. 

Tanggungjawab Bersuara mementingkan nilai. Setiap perkara dinilai secara objektif dan subjektif hanya digunakan sebagai rujukan, bukan hukuman. Sebagai contoh, cadangan kerajaan perpaduan atau bahasa latinnya konsensus nasional, perlu dinilai dari segi ibjektif perlaksanaan. Individu yang mencadangkan idea ini dirujuk sebagai pencadang, kredibiliti, latar belakang, dan suasana semasa hanya digunakan sebagai rujukan, itupun setelah idea ini dibincangkan secara objektif.

Jika individu pencadang dijadikan tajuk perbahasan, maka idea tersebut telah gagal dibincangkan dengan baik dan berkesan.

Tiada suara yang salah. Jika tiada yang salah, sepatutnya tiada juga suara yang betul. Melainkan ianya adalah daripada Allah dan Rasul. Sebaliknya, apa yang dibincangkan adalah mengikut keadaan dan pendapat semasa. Hari ini, kita terpaksa bersetuju dengan pentingnya teknologi maklumat, walaupun dahulunya kita menganggap ianya sebagai beban dan ancaman. Perubahan sikap ini didorong oleh suasana dan pendapat semasa.

Tanggungjawab bersuara tidak boleh disekat. Bersuara adalah naluri setiap manusia. Jika kita sekat naluri, ibarat menyekat naluri. Apa yang perlu dilakukan ialah mengurus naluri tersebut dengan bijaksana. Di sinilah perlunya kita melantik pemimpin yang adil dan bijaksana. Pemimpin tidak boleh menyekat suara rakyat. Sebagaimana rakyat memikul amanah dan tanggungjawab bersuara, pemimpin juga memikul amanah dan tanggungjawab untuk mendengar kemudian barulah menggunakan kedudukannya untuk memberikan respon yang terbaik.

Bagaimana yang dikatakan melampau? Melampau apabila kita tidak mahu bersuara, dan tidak juga mahu mendengar. Sudahlah tidak mahu mendengar, tidak pula mahu menurut suara yang terbaik. 

Bukan semua perkara boleh disuarakan, kerana jika semua setuju untuk amalkan kebebasan seks, maka kita akan dapati ramai anak yang tidak sah taraf dilahirkan. Siapa anak dan siapa bapanya tidak akan dapat ditentukan, menyebabkan seluruh sistem pendaftaran negara akan kucar-kacir. 

Perkara-perkara naluri dan tabi'i telah ditentukan oleh Islam, bahkan ianya juga diakui benar oleh orang-orang bukan Islam. Hak untuk bersuara ini dijamin oleh Islam, kerana ada tuntutan supaya "saling memperingat", bahkan ada tuntutan yang sangat jelas menyuruh kita supaya "bermesyuarat". Tuntutan ini tidak boleh dilakukan dalam keadaan bisu, perlu ada suara, ataupun bahasa komunikasi yang dapat difahami. Anda tidak mendengar bunyi suara saya, tetapi anda sedang mendengar bisikan kepala saya.

Kita akan bincangkan perkara-perkara tabi'i dan naluri dalam bisikan akan datang.

Seri Iskandar, 26 Ogos 2014, 30 Syawal 1435 

1 comment:

Anonymous said...

Thanks for ones marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you may be a
great author. I will remember to bookmark your blog and
will come back someday. I want to encourage yourself to continue your
great posts, have a nice holiday weekend!

my web-site; best medical negligence solicitors

Antara Yang Menarik