Taybah

Taybah
Ilmu Itu Cahaya...

Friday, May 22, 2009

Jangan Cabar Mahasiswa!!!Pihak Hal Ehwal Pelajar, HEP di IPT-IPT tempatan sudah sinonim dengan gelaran Hisap Ekonomi Pelajar. Mahasiswa seringkali dilihat sebagai sumber pendapatan, modal berbentuk insan. Keutamaan gerak kerja mereka ialah memastikan Mahasiswa tidak datang dengan tangan "kosong", seterusnya hanya yang "kosong" sahaja yang akan dilepaskan kembali.

Seboleh mungkin, Mahasiswa perlu lebih bodoh daripada mereka, kerana hanya yang bodoh sahaja yang mudah diperbodohkan. Mahasiswa perlu diisi dengan program yang tidak sihat, kerana Mahasiswa yang "sakit" akan mendatangkan lebih banyak keuntungan.

Mac 2008, selain tsunami politik Malaysia, kegemparan berlaku di UKM apabila hampir kesemua kolej-kolej kediaman dan beberapa persatuan-persatuan Mahasiswa menganjurkan program berbentuk hiburan. ISIUKM, mempengerusikan 22 gabungan persatuan Mahasiswa telah menghantar memorandum bantahan penganjuran konsert-konsert tersebut. Turut sama dibantah, konsert anjuran Persaudaraan Kristian UKM secara terbuka di DECTAR.

Antara isi kandungan memorandum tersebut, sekalipun jika pihak kolej masih ingin menganjurkan konsert seharusnya dipastikan tiada perlanggaran adab, menjaga percampuran, dan mengawal bahan-bahan hiburan yang disajikan. Malang sekali, memorandum tersebut tidak diendahkan, malah ISIUKM dituduh sebagai perusuh dan pemecahbelah masyarakat.

Isu kebajikan misalnya, Mahasiswa/i diperbodohkan dengan isu "stay kolej" dengan merit aktiviti kolej sebagai maudhu'(tajuk) utama dakyah mereka. JAKSA sebagai daie (pendakyah), sementara Mahasiswa tahun 1 sebagai Mad'u(kelompok sasaran) utama mereka. Uslub(kaedah) yang mereka gunakan pula adalah pelbagai, ada yang diugut, ada yang dinasihat secara lembut, malah ada juga yang diberi amaran keras jika tidak menurut.

ISIUKM, dan beberapa persatuan Mahasiswa yang lain turut menjadi mangsa Agenda BODOH mereka. Terbaru, saya mendengar khabar dari meja Rosmah Ayu, ISIUKM tidak lagi dibenarkan untuk menganjurkan program. Karenah birokrasi yang melampau menunggu setiap exco ISIUKM yang akan menganjurkan program. Akibatnya, tiada lagi program bermutu untuk Mahasiswa. Kepada siapa lagi hendak diharapkan untuk membuat program yang menjana keintelektualan Mahasiswa? PMUKM jauh sekali. 12 MPP Mahasiswa yang telah diberikan mandat sebelum ini, bukan sahaja dianaktirikan, malah telah dianakpungutkan...

Ini amaran saya, JANGAN CABAR MAHASISWA, bertaubatlah sebelum terlewat...

"Mereka sentiasa berusaha hendak memadamkan cahaya Allah (ugama Islam) dengan mulut mereka, sedang Allah tetap menyempurnakan cahayaNya, sekalipun orang-orang kafir tidak suka (akan yang demikian)." As-Saff, 61:8.

No comments:

Antara Yang Menarik