Taybah

Taybah
Ilmu Itu Cahaya...

Tuesday, September 8, 2009

Ujian: Jangan diminta, bila ketemu jangan meronta!!


Sambutan merdeka kali ini merupakan sambutan merdeka paling bermakna dalam hidup aku yang masih bergelar Mahasiswa. Gambar tangan ini diambil pada malam 3 September 2009, malam sebelum aku melaporkan diri ke Balai Polis Dang Wangi susulan siasatan terhadap tuduhan di bawah perkara 126(a) akta pendaftaran negara, di atas kesalahan Enggan Menunjukkan Kad Pengenalan kepada pihak berkuasa.

Kenapa tangan ini yang ditunjukkan?

Ada satu garis hitam(parut) pada pergelangan tangan kanan ni. Parut tersebut adalah kesan gari yang digunakan ketika ditangkap dan disumbat ke dalam lokap pada 17 Julai 2009 yang lalu.

Ditangkap polis bukanlah sesuatu yang boleh dibanggakan. Bahkan bagi sesetengah kelompok pemikiran(terutamanya penyokong kerajaan UMNO-BN) mereka menganggap ditangkap polis ini sebagai suatu petanda kesalahan konkrit yang seharusnya menyesalkan orang yang ditangkap. Sedangkan mereka lupa, kesalahan dan kebenaran hakikatnya adalah milik Tuhan.

Namun begitu, Tiada perkara yang perlu disesalkan jika ditangkap oleh polis, kerana anda belum tentu bersalah. Mungkin sedikit susah, tetapi akhirnya kebenaran dan kejayaan dipihak mereka yang bersabar dengan jalan yang ditentukan oleh Tuhan.

Saya bukan yang terbaik untuk menyebut perkara yang berkaitan dengan hal-hal sebegini, cuma saya merasakan sebagai manusia yang dipilih oleh Allah untuk menyembah dan mengabdikan diri kepadaNya, kita tidak perlu takut dengan ancaman selain dariNya, apalagi ancaman manusia yang lemah dan setaraf dengan kita. Lokap juga buatan manusia, gari juga buatan manusia. Semua ini tidak kekal melainkan Allah, bahkan parut yang menghias tangan kita juga, jika ianya tidak hilang di dunia, ianya pasti akan hilang di akhirat.

Terima kasih S.M. Nazir(investigation officer,I.O.) yang bertanggungjawab dalam siasatan kes kami kerana membebaskan kami, terima kasih yang tidak terhingga kepada Ust Mohd Idris Mohd Yussof, yang sedia menjamin saya, kepada rakan-rakan sepenahanan, juga terima kasih kepada semua atas doa dan semangat yang kalian berikan.

Terima Kasih Tuhan, kerana mengizinkan aku menyembah dan mengabdikan diri kepadaMu.

1 comment:

prof yempoit said...

next lokap kt guantamanao lak...huhu

Antara Yang Menarik