Taybah

Taybah
Ilmu Itu Cahaya...

Thursday, April 12, 2012

Kenangan Manis Di Bumi Al-Aqsa. -Bahagian 2-

Bahagian 2

Tidak berapa lama kemudian, kami diarahkan turun dari bas dan membawa segala barangan dan beg untuk daftar masuk ke Negara Haram Israel dan mengimbas segala barang yang di bawa bersama kami. Walaupun prosedur imbasan bagasi ini sudah acapkali kami tempuhi (adat melancong!) tetapi suasana di Pos Kawalan Sempadan Negara Haram Israel ini benar-benar menguji kesabaran kami.

Kami diperintah untuk bergerak mengusung bagasi ke sana ke mari, dan beratur untuk masa yang agak lama. Memang tidak dinafikan factor utama ialah kerana terdapat begitu ramai orang yang kebetulan sedang melakukan urusan keluar masuk di sana, namun berdepan dengan orang-orang yahudi menyebabkan kami dengan mudah menuding jari menyalahkan pegawai-pegawai yahudi di situ.

Sedang menunggu giliran untuk diperiksa, saya meninjau keadaan Tn Hj Harun yang ditahan dan disoalsiasat oleh pegawai yahudi di situ. Tiba-tiba seorang pegawai yahudi memanggil jemaah kami, dan bertanyakan di manakah ketua kumpulan? Masing-masing lekas-lekas memanggil saya ke hadapan. Saya menghampiri pegawai yahudi tersebut lalu dia membawa saya berjumpa dengan pegawai yahudi yang menahan Hj Harun sebentar tadi.

“You speak english?” soal pegawai tersebut.

“Yes, sure. What’s the matter?” jawab saya sambil tersenyum menyembunyikan perasaan geram dan risau.

“Owh great, (sambil mengeluh lega), ask this man to delete the picture that he took from inside the bus,” arah pegawai tersebut.

Saya lantas mengambil kamera yang ada pada pegawai yahudi tersebut dan memeriksa simpanan gambar yang terdapat pada kamera tersebut. Didapati tiada gambar seperti yang didakwa oleh pegawai yahudi tersebut.

“Pakcik dah delete ke gambar yang pakcik ambil tadi? Dia ni mintak pakcik delete gambar yang pakcik ambil tadi,” ujar saya menerangkan keadaan kepada pakcik.

“Ooo, tadi dia dah amik kamera ni, tapi tak tahu dia dah delete ke tak. Pakcik cari tak jumpa pun gambar tu,” jawab Hj Harun pula.

“See, (sambil menunjukkan kamera tersebut pada pegawai itu) there is no such picture, maybe someone has already delete it,” ujar saya kepada pegawai yahudi itu lagi.

“No, ask this man to delete it,” perintah pegawai itu lagi. Mungkin tidak berpuas hati dengan penjelasan saya.

“Dia tak puas hati lagi pakcik, saya dah bagitau dia yang gambar tu dah kena delete. Tapi dia nak jugak pakcik delete gambar. Takpe pakcik, pakcik delete je mana-mana gambar,” ujar saya pula kepada Hj Harun.

Sambil menunjukkan kepada pegawai tersebut saya menunjukkan kepada Hj Harun bagaimana untuk mendelete gambar, dan satu demi satu gambar dipadam sehinggalah pegawai tersebut berpuas hati.

“Why does he take the picture? Do you bring any weapon?” soal pegawai yahudi itu pula. Terkejut saya dengan soalan tersebut. Lalu saya menjelaskan kami dating untuk melawat, sudah tentu kami tidak membawa sebarang senjata dan pastinya gambar tadi untuk tujuan kenang-kenangan.

“Tell your group, no weapon, no picture and no provocation here, ok?” jelas pegawai yahudi itu lagi. Saya Cuma mengiyakan dan mengangguk sambil membawa Hj Harun kembali ke tempat mendaftar masuk.

Selepas selesai membuat imbasan bagasi, kami beratur untuk diperiksa dokumen perjalanan kami. Masing-masing beratur dan menyerahkan passport masing-masing di kaunter untuk diperiksa. Tiba-tiba satu lagi masalah timbul, passport salah seorang jemaah kami di tahan di kaunter tersebut. Alasan yang diberikan ialah untuk pemeriksaan keselamatan. Jemaah tersebut mula menampakkan wajah risaunya, orang lain juga agak cemas dan kami terpaksa menunggu lagi.


Bersambung....

1 comment:

sya said...

ok, x sabar tggu siri seterusnya. cepat update =)

Antara Yang Menarik