Taybah

Taybah
Ilmu Itu Cahaya...

Wednesday, March 12, 2014

Teknologi...

Alhamdulillah... dengan teknologi yang canggih, saya dapat mengemaskini blog yang sudah lama menyepi. Saya kini dapat menulis dengan handphone. (Baru nak berjinak-jinak)

Tapi, bukan teknologi komunikasi yang ingin dibincangkan di sini, sebaliknya, mengenai masalah kecanggihan sains dan teknologi yang berkaitan dengan kehilangan pesawat mh370.

Saya nukilkan di sini, tulisan Ust Hj Muhammad Ismi B Hj Mat Tau
Ib, Ajk Dewan Ulama' Pas Pusat...

Kehilangan mh370 adalah satu tragedi sains dan teknologi, sehingga menggemparkan dunia. Umum mengetahui, pesawat yang sebegitu canggih, malah cukup besar untuk hilang begitu sahaja.

Contohnya, seekor gajah agak mustahil untuk hilang dari pandangan, jika dibandingkan denga  seekor ayam. Langkahnya sahaja sudah cukup untuk dikesan.

Lebih menarik, kehilangan pesawat ini menarik minat kuasa besar dunia untuk menghulurkan bantuan. Ini menunjukkan betapa menarik dan istimewanya kes ini.

Namun, kita tidak boleh mengabaikan kuasa terbesar dunia, iaitu zat yang telah mencipta dunia dengan segala ketetapannya sendiri, iaitu Allah Taala.

Sekalipun ada yang membuat andaian teori konspirasi pihak tertentu, kita tetap tidak boleh lari dari hakikat asal kehidupan iaitu Allah Taala yang menentukan segalanya. Kita perlu yakin dengan ayat Allah, "mereka(musuh) merancang, dan Allah juga merancang, sesungguhnya Allah adalah sebaik-baik perancang" al-anfal.

Jika kita faham hakikat ini, kita akan terus memberikan fokus kepada tugas utama iaitu mengabdikan diri kepada Allah, dalam masa yang sama kita akan memberikan sepenuh fokus kita juga untuk menguruskan hal-hal penting yang berlaku di sekeliling kita, tidak terkecuali hal kehilangan pesawat mh370.

Malah, ketika negara kita diuji dengan ujian kemarau yang hebat, malah sistem perundangam kita sedang mengalami malapetaka yang dahsyat, kita juga sedang berdepan dengan masalah kenaikan harga barang.

Segala ujian, bala, dan bencana ini perlu dihadapi dengan sabar, ketekunan dalam berusaha, dan paling penting dengan penuh ketaqwaan dan kebergantungan kepada Allah.

Allah Taala adalah sebaik-baik perancang. Pasti ada hikmah, dan hikmah yang terbesar ialah supaya kita kembali menginsafi diri dan kembali mengabdi diri.

No comments:

Antara Yang Menarik