Taybah

Taybah
Ilmu Itu Cahaya...

Tuesday, October 21, 2014

Anjing dan teori konspirasi....

Jika bukan kerana saya telah membaca dan mendapatkan laporan mengenai penganjuran acara memegang anjing, tentu sekali saya akan terikut rentak mereka yang melatah dan mengeluarkan pelbagai hasutan untuk memanjangkan sengketa antara kaum di Malaysia. 
Namun begitu, saya suka nak menyatakan pendirian saya dalam isu anjing ini,

1. Islam tidak memandang hina kepada anjing, bahkan memberi makan kepada anjing yang lapar adalah suatu perbuatan mulia di sisi Islam.

2. Umat Islam tetap tidak dibenarkan membela anjing melainkan untuk tujuan tertentu.

3. Namun begitu umat Islam tidak berhak menghalang orang bukan Islam untuk membela anjing sebagai binatang peliharaan mereka.

4. Seringkali terjadi, anjing yang terbiar menimbulkan keadaan tidak senang di kawasan penempatan. Biasanya sampah akan bertaburan akibat daripada perbuatan anjing terbiar ini. Maka anjing-anjing terbiar ini perlu diuruskan sebaik mungkin.

5. Untuk mengatasi perbezaan budaya antara orang Islam dan orang bukan Islam, bukanlah dengan cara orang Islam meniru apa yang dilakukan oleh orang bukan Islam dan sebaliknya. Akan tetapi, cara yang terbaik ialah masing-masing cuba memahami adat kebiasaan masing-masing, menerima seterusnya menghormati perbezaan yang wujud antara agama dan kaum.

6. Toleransi tidak boleh dicapai dengan cara paksaan atau asimilasi. Sebaliknya, toleransi ialah hasil daripada interaksi dan persefahaman yang dicapai daripada interaksi yang berkesan.

7. Interaksi antara agama perlu lebih digiatkan supaya jurang perbezaan agama dan kaum dapat dikurangkan.

8. Saya percaya, acara tersebut sedikit sebanyak membawa kebaikan untuk memperbetulkan persepsi bagi orang Islam, bahawa anjing tidak boleh dihina apalagi dizalimi.

9. Program tersebut juga baik untuk membuka minda orang bukan Islam dan menarik minat mereka untuk mendampingi umat Islam, kerana ajaran Islam bukanlah ajaran yang jumud dan kuno, sebaliknya Islam adalah cara hidup yang sejagat dan bertamadun.

10. Memegang anjing, bergaul mesra dengannya, tetap bukan cara terbaik untuk menunjukkan bahawa Islam ini indah. Keindahan Islam terdapat pada larangan membela anjing. 

No comments:

Antara Yang Menarik