Taybah

Taybah
Ilmu Itu Cahaya...

Thursday, September 8, 2011

Bukannya susah sangat nak faham...

1Malaysia kecoh dengan kecaman yang dilemparkan ke atas Timbalan Presiden Parti Islam SeMalaysia, PAS, Tn Hj Mohammad Bin Sabu, kerana ceramahnya yang kononnya mengangkat perjuangan Parti Komunis Malaya, PKM. Berita-berita arus perdana begitu bertungkus-lumus menjelaskan perkara "sebenar" di sebalik ucapan Tn Hj Mohammad Sabu yang disifatkan sebagai "celupar" itu.

Saya pelik, adakah 1Malaysia sudah lupa, bilakah tarikh Malaysia Merdeka? Tidakkah mereka tahu bahawa Bukit Kepong diserang pada 23 Februari 1950. Saya sempat mencari serba sedikit maklumat mengenai Tragedi Bukit Kepong, dan apa yang saya temui, walaupun tidaklah begitu menyebelahi Tn Hj Mohammad Sabu, tetapi ucapan beliau di dalam ceramahnya itu, jika dikaji secara mendalam dan teliti ada bernas dan relevannya.

Tanah Melayu, yang dibangga-banggakan oleh Pejuang Melayu UMNO, sebenarnya dibina pada pertengahan kurun ke-13 oleh Malik Salih, atau nama sebenar beliau Merah Silu. Diberikan nama Malik Salih kerana beliau merupakan seorang Sultan yang beragama Islam, yang baik dan membawa kebaikan. (Malik = raja, Salih = Baik)

Bermula daripada Kerajaan Islam Samudera Pasai, agama Islam tersebar sehinggalah ke seluruh Kepulauan Melayu. Parameswara, atau nama lain beliau, Sultan Mahmud Iskandar, menyambung dan menyebarluaskan pemerintahan Islam di Kepulauan Melayu ini apabila mentadbir Negeri Melaka, juga berteraskan Islam.

Kemakmuran dan kemajuan Kepulauan Tanah Melayu pada ketika itu, berada di kemuncak zamannya, apabila kemakmuran dan ketamadunan Tanah Melayu menjadi tarikan kepada Pedagang-pedagang dari seluruh dunia sehinggalah Bahasa Melayu(yang turut dibangga-banggakan oleh Pejuang Melayu UMNO) menjadi Lingua Farnca, bahasa pertuturan antarabangsa. Bayangkan, pedagang-pedagang yang datang dari seluruh dunia, berdagang di sini, dan mereka menggunakan Bahasa Melayu. UMNO, walaubagaimana kuat pun Kemelayuan mereka, tetap menggunakan Bahasa Penjajah untuk berdagang, bukti kemelayuan mereka tercalar.

Sehinggalah pada tahun 1511, berlaku pencerobohan pertama Penjajah dan golongan Imperialisme Barat ke tanah Melayu, apabila rombongan dari Portugal, yang diketuai oleh Alfonso De Albuquerque datang mengganggu kesejahteraan Kerajaan Islam Melayu Melaka. Sejak daripada pencerobohan yang pertama itu, bersusulan penjajahan dan pencerobohan yang tidak pernah henti oleh Barat dan Kafir. Mereka bukan sahaja merampas hak raja-raja Melayu, bahkan segala hasil bumi kepulauan Melayu yang makmur dan mewah ini dirampas oleh mereka.

Segala kekayaan dikaut oleh penjajah, hanya sedikit sahaja diberikan kepada tuan tanah kepulauan Melayu ini, iaitu orang-orang Melayu sendiri. Sejak kedatangan penjajah, mereka turut membawa masuk buruh-buruh India dan pelombong-pelombong Cina untuk mengusahakan Tanah Melayu yang makmur dan mewah ini.

Ironinya, perjuangan membebaskan Tanah Air, bermula sejak kedatangan Portugis lagi. Yang mereka pertahankan ialah Tanah Air ini, bebas dari cengkaman penjajah. Penjajah bukan sahaja merampas dan mengurangkan kuasa Sultan-sultan Melayu, sehingga ke tahap sekarang, mereka juga melantik wakil mereka untuk terus mengamalkan Perlembagaan yang mereka cipta. Ideologi Penjajah masih kekal sehingga sekarang bahkan, Kerajaan 1Malaysia, masih belum berani menyatakan betapa "bangsat"nya British dan lain-lain penjajah yang telah memporakperandakan Agama dan Kekayaan Tanah Melayu ini.

Sehinggakan, tragedi Bukit Kepong sendiri dirujuk sebagai Peristiwa Mempetahankan Kemerdekaan. Padahal, Balai Polis Bukit Kepong pada ketika itu adalah milik British, dan Tanah Melayu belum lagi diperintah oleh UMNO mahupun datuk-datuk Pejuang Melayu yang ada sekarang ini. 

Polis yang diserang itu, ialah polis british yang berbangsa Melayu. Polis-polis yang mempertahankan Kerajaan British, bermakna polis-polis itulah yang mempertahankan kerajaan Penjajah British. Maka, siapakah sebenarnya pejuang kemerdekaan? Polis @ Mohammad Indera?

Jom, Ubah Sekarang, Selamatkan Malaysia.....
 

No comments:

Antara Yang Menarik